Jeste li ikada pomazili Zmaja ili zaplesali s njim?

 

Probudite uspavanog Zmaja u sebi u magičnoj šumi dvorca Lukavec 28. i 29.5.16.

Zmajevi na 3.LegendFestu u Lukavcu

Lukavec16 zmaj RGB mala

Zmajevi – jedna od najstarijih i najstrašnijih mitoloških bića. Rigaju vatru na svim krajevima kugle zemaljske.


Jeste li znali da u hrvatskim narodnim predajama neki od zmajeva pljačkaju i ubijaju, ali neki žive u susjedstvu i imaju ovce, neki uzgajaju svinje, neki su vješti zidari, neki su nesretno zaljubljeni, imaju djecu, strahuju nad njima kao i svi roditelji, te ih odgajaju najbolje što znaju?
Dođete li u stari grad Lukavec okružen mudrim, starim dubovima (hrastovima), imat ćete priliku ne samo upoznati Zmajeve iz hrvatskih legendi, nego s njima žariti i paliti, plesati, crtati, tražiti skrivena blaga koja čuvaju ovi opasni letači, i možda otkriti da oni nisu tako opaki i zli kako vam se činilo.


Otkrijte sve o zmajevima iz hrvatskih narodnih predaja na LegendFestu u Lukavcu 28. i 29.5.2016.

 

Glasanje i zvukove čarobnih, nadnaravnih bića iz Magične šume oko dvorca Lukavec gdje drijema uspavani Zmaj možete poslušati na slijedećem linku magična šuma

Vile na 1. LegendFestu u Nacionalnom parku Krka

Gregov vila webKako vile izgledaju? Što ih može naljutiti? Što se dogodi kad izgube vlas kose? Tko su vilovnjaci i i vilenice? Zašto u hrvatskim tradicijskim vjerovanjima u unutrašnjosti Dalmacije vile imaju životinjske noge?


Ako ne možete odoljeti opojnom zovu vila i njihovom zamamnom plesu, dođite u NP Krka i zaplešite s njima u vilinskom kolu kraj čarobnog Roškog slapa. Ali oprez, možda vas odvedu u svoja vilinska kraljevstva i više nikada ne vrate. Ako želite baš to, na pravom ste mjestu!


Upoznajte se i družite sa vilama, vilovnjacima i vilenicama ali i drugim mitskim bićima iz narodnnih predaja Šibensko-kninske županije na prvom Legendfestu u NP Krka 9. i 10. srpnja 2016.

Vampiri na 11. LegendFestu u Pićnu

vampir naslovna

Užasavate se vampira? Ali se ipak potajno nadate da ćete negdje u sjeni pronaći baš njega i uvjeriti se u njegov opaki šarm? Mislili ste da je to moguće jedino u Transilvaniji? Varate se. Dođite u bajkoviti Pićan s kojeg se pruža bezvremeni pogled na Istru. Tu ćete upoznati najpoznatijeg hrvatskog i prvog europskog vampira – JURU GRANDA. Je li Jure Grando zaista bio vampir, žrtva crkve, ili pak nešto treće?


Testirajte svoj strah i znatiželju na LegendFestu u Pićnu od 29., 30. i 31. srpnja 2016.

Udruga Val kulture član klastera puteva kulture - međunarodne mreže za razvoj kulturnih ruta u regiji

klaste0r2„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti dio platforme Klastera puteva kulture te povezati se sa sličnim tvrtkama, organizacijama i institucijama u regiji“ kaže Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture koji je nedavno postao član Upravnog odbora ove kulturne mreže.


Klaster puteva kulture umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva, fakulteta i gospodarstvenika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Trenutno aktivno radi na razvoju dvije kulturne rute: Putevima Tesle kroz Europu i Putevima zmajeva.
Najavljujemo prve korake suradnje na temi zmajeva na festivalu narodnih priča, legendi i mitova LegendFest koji će se uskoro održati u Lukavcu.


Također, najavljujemo suradnju sa časopisom National Geographic na reportaži Putevima zmajeva koju je sa uredništvom časopisa dogovorio Ivor Zidarić.

LegendExpo i Mjesečeve sjene u Velikoj Gorici

Nakon Križevaca, ilustracije renomiranih hrvatskih ilustratora i tvoraca vizualnog identiteta dosadašnjih izdanja festivala LegendFest sele u Veliku Goricu.

 

Radovi će se moći pogledati od 20. do 28. svibnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, Zagrebačka 37, a izložbu će otvoriti predsjednik udruge Val Kulture Ivor Zidarić u petak 20. svibnja u 19 h.

 

Ova izložba najavljuje 3. po redu LegendFest Zagrebačke županije koji će se i ove godine održati u starom gradu Lukavec nedaleko Zagreba. Nakon zatvaranja izložbe u Velikoj Gorici, LegendExpo seli u Lukavec, a radovi će biti izloženi u prostorijama starog dvorca tijekom održavanja ovogodišnjeg LegendFesta 28. i 29. svibnja.

 

Osim radova i ilustracija Ivana Gregova, Zdenka Bašića, Hane Tintor, Filipa Burburana, Tomislava Tomića, Igora Kordeja, Esada Ribića, Nenada Pantića i Milivoja Ćerana, posjetitelji će moći razgledati i izložbu Mjesesčeve sjene. Riječ je o ilustracijama Zdenka Bašića nastalih uz istoimenu knjigu te fotografijama Ive Lulić.

LegendArt 2016. u tri hrvatske županije

I ove godine ponovno izlažemo najbolje radove učenika osnovnih škola na temu na temu legendi, mitova i priča svoje županije.


Budući da interes škola za kreativnim izražavanjem i oživljavanjem bogate nematerijalne baštinu svoga kraja sve više raste, s velikom radošću najavljujemo nove izložbe dječjih radova na temu narodnih priča, mitova i legendi koje će se i ove godine održati na festivalima LegendFest i to u tri hrvatske županije: Zagrebačkoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj.


Na LegendFestu Lukavec 2016. ponovno izlažemo najbolje radove učenika osnovnih škola Zagrebačke županije i Zagreba na temu ovogodišnjeg festivala, ZMAJEVA i ostalih mitskih bića.


Najbolje radove učenika Šibensko kninske županije na temu VILA i ostalih bića iz narodnih predaja ovog kraja, po prvi puta izlažemo na LegendFestu u NP Krka.


Na već tradicionalnom LegendFestu Pićan 2016. ponovno izlažemo najbolje radove učenika Istarske županije na temu VAMPIRA, ali i šišmiša, pećina itd.

Prijave Osnovnih škola na Legendart '16

Pozivamo učenike osnovnih škola sa područja Zagreba i Zagrebačke, Šibensko kninske te Istarske županije da se prijave na natječaj pod nazivom LegendArt.

 

Na natječaj se mogu prijaviti Osnovne Škole koje samostalno provode selekciju i odabir razreda koji želi/e sudjelovati na natječaju (od 1. do 6. razreda).

 

Stručni žiri natječaja LegendArt izabrati će najbolje radove, nagraditi ih i izložiti na LegendFestu vaše županije.

Uključivanjem u ovaj vrijedan projekt svi zajedno podržimo maštu, kreativnost i stvaralaštvo naših učenika!

 

Poziv za prijavu programa za festival LegendFest u tri hrvatske županije

vampir naslovna3. LegendFest u Lukavcu – Zagrebačka Županija - 28. i 29.05. 2016.

1. LegendFest u NP Krka – Šibensko Kninska Županija - 09. i 10.07. 2016.

11. LegendFest u Pićnu – Istarska Županija - 29., 30. i 31.07. 2016.

Nakon vrlo uspješno održanih festivala LegendFest u godini 2015. u dvije hrvatske županije, nastavljamo s organizacijom festivala Legendfest u istima te na novoj lokaciji u trećoj županiji, u prekrasnom ambijentu nacionalnog parka Krke!

Drago Plečko o Legendfestu

pleckoPročitajte što piše naš najpriznatiji "alternativac" o Istri, Pićnu i festivalu Legendfest. Nama je izuzetno drago da je čovjek takvog znanja i iskustva već drugu godinu za redom bio naš gost.

Suradnja sa priznatim etnolozima

price smallSvake godine u sklopu Festivala objavljujemo i jednu publikaciju pod nazivom "Legende i priče Istre", na hrvatskom i engleskom jeziku, koje potpisuju hrvatski etnolozi...   

Suradnja sa ilustratorima

legendfest 12 Vizualni identitet Festivala svake je godine popraćen novom ilustracijom koja se oslanja na tematiku festivala. Saznajte tko su naši suradnici, renomirani ilustratori!